dimarts, 23 d’abril del 2024

«Hostes vingueren que de casa ens tragueren».

 «Hostes vingueren que de casa ens tragueren».

Les espècies exòtiques, o al·lòctones, són les que es troben fora de la seva àrea de distribució natural. La majoria d’elles no duren gaire temps en el nou territori, no aconsegueixen conquerir-lo, perquè el clima i les característiques del medi són diferents de les de casa seva. Però algunes d’aquestes espècies exòtiques tenen la capacitat de sobreviure, reproduir-se i escampar-se ràpidament pels ecosistemes on arriben, desplaçant sovint a les espècies autòctones. Podríem dir que fan bona la dita : «Hostes vingueren que de casa ens tragueren». Són les espècies invasores.

 


 Al nostre territori han arribat plantes com el seneci del cap, provinent de Sud-àfrica i animals com la vespa asiàtica, provinents del sud-est asiàtic.

Algunes arriben amb el tràfic internacional de mercaderies, també amb l’alliberament intencionat o no d’espècies introduïdes pel seu interès econòmic, altres ho fan empeses pel canvi climàtic que afecta greument les seves àrees d'origen.

Els impactes que generen són considerables: provoquen danys en els camps de conreu, depreden altres espècies, entren en competència pels recursos disponibles, etc.

L’alumnat de biologia de primer de batxillerat ha fet un reportatge on s’estudien 20 espècies catalogades d’invasores. Ha estat editat pel Cristian Esteve i la Sandra Domenjó.

 


 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.