Reportatges

REPORTATGES SOBRE PROBLEMES MEDIAMBIENTALS RELACIONATS AMB L'AIGUA

(Alumnat de Geologia i Medi Ambient de 2n de Batxillerat, 2024)

1) Accident del Prestige (Galicia 2002)

El Prestige va ser un petrolier que es va enfonsar davant les costes gallegues l'any 2002, provocant una marea negra de grans dimensions que va afectar una àmplia zona compresa des del nord de Portugal fins al sud de França. El desastre ecològic i econòmic va mobilitzar la població de tot el país. Centenars de voluntaris van acudir a les costes gallegues per netejar les platges. D'aquesta mobilització en sortí la plataforma Nunca Máis.

2) Accident de l'Exxon Valdez (Alaska,1989)

L'any 1989 el petrolier Exxon Valdez va patir un accident a la badia de Prince William, a Alaska, vessant al mar 37.000 tones d'hidrocarbur. Alaska va viure la pitjor tragèdia ecològica de la seva història atès que el cru va contaminar més de 2.000 quilòmetres de costa. L'abocament va conduir a l'aprovació d'una nova legislació mediambiental als Estats Units d'Amèrica

3) Accident d'Aznalcollar (Andalusia, 1998)

El desastre d'Aznalcóllar es va produir l'any 1998, quan es va trencar la bassa de residus tòxics de la mina d'Aznalcóllar, propietat de l'empresa sueca Boliden. Això va provocar la contaminació del riu Guadiamar i els contaminants van arribar a les portes del Parc Nacional de Donyana.

4) Vessament de microplàstics (Galicia, 2023)

El desembre del 2023 es va produir un accident marítim en aigües portugueses d'un vaixell polonés que transportava pèl·lets de plàstics. Aquest vessament de microplàstics va afectar  les platges de les Rías Baixas de Galícia. Segons alguns experts, una part dels microplàstics quedaran atrapats a la matèria orgànica o als sediments, on poden ser confosos amb aliment i ser consumits pels organismes marins.
  

5) Vessament de mercuri a la badia de Minamata (Japó, 1950-1965)

Els anys 50 del segle XX a la badia de Minamata (japó) es va produir un enverinament per mercuri a causa dels abocaments  de l'empresa petroquímica Chisso. El mercuri és un metall tòxic que es bioacumula a la cadena tròfica. Quan el mercuri va arribar als humans a través del consum de peix, va provocar una síndrome neurològica greu, els símptomes de la qual inclouen atàxia, alteració sensorial a mans i peus, deteriorament dels sentits de la vista i la oïda, feblesa i, en casos extrems, paràlisi i mort.


Noves dades de la NASA mostra l'escalfament gobal en 2012.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/01/15/actualidad/1358276108_507306.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.