BARRIS SOSTENIBLES
En les últimes dècades, els ciutadans hem començat a prendre consciència de la manera com vivim i ens relacionem amb el medi. És fàcil arribar a la conclusió que la quantitat de residus que generem, la manera com ens movem, la manera com ens alimentem, l'energia que consumim i el malbaratament de primeres matèries, no és sostenible a mitjà i llarg termini.
Arreu del món, han començat a sorgir iniciatives interessants de gent que vol viure d'una manera, sota el paraigües de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. Amb l'alumnat de 2n de Batxillerat hem estudiat el cas del barri de Vauban (Friburg, Alemanya) i altres de semblants.
Vauban va ser fundat com una base militar de Hitler el 1936, més tard va ser abandonat però, a mitjans dels anys 90 el govern de Friburg va comprar els terrenys per elaborar un ecobarri amb uns criteris ecològics i de cohesió social.
Què tenen en comú tots aquests barris?
La Jana Bertran, alumna d'aquest curs ens fa una síntesi:
CONCLUSIONS RECERCA BARRIS SOSTENIBLES.
Les ciutats i els barris totalment sostenibles són una molt bona proposta per als problemes mediambientals actuals. La majoria d'ecobarris presenten les mateixes característiques:
1. Eficiència Energètica: adopten tecnologies totalment verdes i pràctiques com l'ús d'energies renovables, edificis amb alts nivells d'eficiència energètica com puguin ser els edificis passius i sistemes de transport públic sostenibles que funcionen amb biogàs o energia elèctrica.
2. Gestió Intel·ligent dels Recursos: implementen pràctiques com la recollida selectiva de residus a través de sistemes de recollida intel·ligent, la reutilització i el reciclatge, a més de la creació i preservació d'espais públics verds.
3. Aprofitament de l'aigua: a través de sistemes de canonades que recullen les aigües de la pluja o residuals s'obté energia tèrmica i biogàs per al consum domèstic i el transport públic.
4. Mobilitat Sostenible: fomenten la mobilitat sostenible per evitar al màxim l'ús del cotxe privat a través del transport públic eficient, carrils bici, i sistemes de vehicles elèctrics. Això redueix les emissions i millora la qualitat de l'aire.
5. Participació Ciutadana: promouen la participació dels ciutadans en la presa de decisions per al barri.
En resum, integren la sostenibilitat en tots els aspectes de la vida urbana i involucren activament als ciutadans en aquest procés.
Penso que les ciutats i els barris totalment sostenibles representen una visió esperançadora i necessària per afrontar la situació actual en la qual es troba el nostre planeta. L'ús d'energies renovables i la reducció de carboni ajuda a conservar l'entorn, però també millora la qualitat de vida de les persones.
La mobilitat sostenible, la gestió intel·ligent dels recursos i la participació ciutadana destaquen la necessitat que els governs cooperin entre ells juntament amb empreses i la societat.
El camí cap a ciutats totalment sostenibles no és gens fàcil i pot ser un repte, sobretot en l'àmbit legislatiu, ja que requereix dur a terme un seguit de reformes o modificacions que la llei no contempla. Per això, penso que aquest és un objectiu que val la pena perseguir. Aquesta transició cap a la sostenibilitat és una oportunitat per construir un futur més saludable i respectuós amb el medi ambient.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.